Wat een heerlijke zomer hebben we gehad.
Voor mij als fietsliefhebber ideaal. Bijna iedere dag fietsen door Hilversum en omgeving. Maar nu is het tijd om mijn fiets eens goed te reinigen.
Dat doe ik in eerste instantie met de tuinslang (tip: een hogedrukreiniger is uit den boze: die spuit zelfs het vet tussen de lagers uit). Terwijl ik daarmee bezig ben, komen allerlei zomerse fietsherinneringen naar boven.

Zo dacht ik altijd goed bekend te zijn met de verkeersregels, maar tijdens een moment van onoplettendheid mijnerzijds moeten die toch enigszins zijn aangepast.

Volgens mij zit het bij de nieuwe regels nu onder meer zo: ‘Als je op je scooter een fietser wilt passeren, druk je tijdens het inhalen luid en langdurig op je claxon. De fietser zal hierdoor schrikken, waardoor hij een zeer snelle, spastische beweging naar rechts zal maken, zodat je ongestoord, zonder snelheidsverlies, je weg kan vervolgen.͛ En deze: ‘Wanneer je tijdens het fietsen druk met je telefoon bezig bent, moet je dit geconcentreerd kunnen blijven volhouden. Een tegenligger zal hier rekening mee moeten houden en dient dan netjes aan de kant te stoppen, zodat jij ongestoord al fietsend je bezigheden kan vervolgen.͛

Inmiddels maak ik de tandwielen schoon met een borstel (tip: gebruik geen nieuwe afwasborstel, want die is erna niet meer bruikbaar; hetzelfde geldt voor een tandenborstel). En borrelen meer nieuwe regels op. ‘Als één kant van de Beatrixtunnel wegens werkzaamheden is afgesloten, mag je aan de andere kant van de tunnel tegen het verkeer in over de stoep fietsen. Voetgangers dienen hier rekening mee te houden.͛
In de nieuwe regels staat volgens mij ook ‘Hand uitsteken mag, maar is niet verplicht.͛

Het komt ook voor dat je achter een langzame, enigszins slingerende fietser rijdt. Je ziet oordopjes en een telefoon. Je wilt er voorbij, maar bellen heeft geen zin. Je kan het risico niet nemen om deze slingerende figuur in te halen.

Ook zie ik regelmatig, meestal jongens, een show opvoeren waarbij ze zich enige minuten rijdend op alleen het achterwiel voortbewegen. Het zal een soort paringsdans zijn om indruk te maken op het andere geslacht.
Het zijn ook vooral jongeren die met drie of meer personen naast elkaar fietsen. Gezellig, maar ook lastig. Want ze nemen hierbij het gehele fietspad in. En heb je als mede-fietser maar rekening mee te houden, zeker bij het inhalen.

Ik zal mij eens goed in de nieuwe regels gaan verdiepen en waar nodig mijn rijgedrag aanpassen. Ik wil tenslotte volgende zomer geen modderfiguur slaan.

 

 

Gerard Scheper
Columnist

 

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s