In mijn column van 28 augustus heb ik aandacht besteed aan onze lokale politieke partij Hart voor Hilversum. De nieuwe collegepartij.
Ooit de meest fervente tegenstander van de aanleg van de HOV-lijn. En daarnaast de grootste tegenstander van een fusie tot één grote gemeente.
HvH streeft nu keurig samen met de andere partijen naar één grote Gooise gemeente, genaamd Gooistad. Verbazing alom!

Het nieuws op 2 november slaat bij mij dan ook in als een bom: ‘Het politieke avontuur zit er na 7 maanden alweer op voor Angelika Pelsink (HvH). De wethouder heeft besloten de handdoek in de ring te gooien. Ze treedt af.’ Waarom?

Zelf geeft ze aan dat de complexiteit van de haar toegewezen portefeuilles haar te zwaar zijn gevallen. Heeft ze een inschattingsfout gemaakt bij de formatie? ‘Angelika, jij krijgt Buurten en Wijken (Zuid-Oost) inclusief inwonersparticipatie, Welzijn, Zorg en het project Monnikenberg. Makkie!’

Mooi niet, zal ze later gedacht hebben. Deze complexe portefeuille had blijkbaar verdeeld moeten worden over drie wethouders. Er hadden dus geen zeven, maar negen wethouders benoemd moeten worden. Oké, een logistieke verbouwing van de raadzaal zou het gevolg zijn, maar alles ten behoeve van goed algemeen bestuur.

Wat een onzin!

Hilversum heeft altijd minder wethouders geteld. En deze hebben altijd de portefeuilles, zonder problemen, kunnen verdelen. Maar blijkbaar moesten er deze keer door het aantal ‘regerende’ partijen wat meer baantjes verdeeld worden. Wettelijk mag Hilversum (bijna 90.000 inwoners) negen wethouders hebben, als het maar niet boven de 7,7 fte’s uitkomt.

Pelsink stond al enige tijd onder druk. Dossiers niet onder de knie krijgen, maar vooral bij moeilijke vragen tijdens de raadsvergaderingen zich ervan afmaken met de belofte een wethouders brief te gaan sturen.

Onlangs meldde Karin Walters (HvH), wethouder van Financiën, dat de gemeente afstevent op een tekort van zo’n 4 miljoen euro over 2018. Dat zou best nog meer kunnen worden, want het wachtgeld voor Pelsink gaat de komende drie jaar -na zeven maanden werken- natuurlijk door (het UWV hanteert voor ‘de gewone man’ overigens geheel andere maatstaven).

Volgens de SP is dit meteen een mooie bezuinigingskans. Wat de socialisten betreft hoeft er geen zevende wethouder terug te komen. Ik steun die gedachte.

Gelukkig lees ik onlangs: ‘De coalitiepartijen hebben besloten de portefeuille onderling te verdelen en de vrijgekomen wethouderspost niet op te vullen, tenzij de werkdruk toch te veel wordt.’ Dat laatste beangstigt me dan weer.

Pelsink kan in ieder geval terug naar de minder complexe kinderopvang of de relaxte sfeer van haar Rotaryclub.

 

 

Gerard Scheper
Columnist

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s