Met een zekere regelmaat publiceert bij ons een gastschrijver, zoals hier.

Een Standbeeld Voor Volkert van der Graaf?

Hilversum heeft de twijfelachtige eer geschiedenis te hebben geschreven met de eerste politieke moord sinds de moord op de gebroeders de Wit in 1672. En Volkert van der Graaf heeft dat dubieuze feit op zijn naam staan. Een standbeeld waardig. Ook omdat Volkert alle marges van ons rechtssysteem heeft weten te benutten. Dat is razend knap. En ondanks het verbod om met de pers te praten haalt hij iedere keer de publiciteit.

Hoewel Volkert van der Graaf in 2002 de meest gehate man van ons land was, werd zijn proces maar door een enkeling bezocht, dit in tegenstelling tot de massale belangstelling voor het proces van Holleeder. Volkert wist echter menigmaal de pers te mobiliseren. Tot grote ergernis van de nabestaanden van Pim Fortuyn, vond Volkert de rechter diverse malen bereid mee te gaan met zijn eisen.

Nog een jaar dan is je straf afgelopen en ben je een vrij man

Er is nog iets bijzonders aan deze zogenaamde dierenactivist. Sinds zijn voorwaardelijke vrijlating in 2014 is hij niet ondergedoken of, zoals de bedoeling was, geëmigreerd naar het buitenland. Je zou denken dat Volkert wel iets te vrezen heeft van de fans van Pim Fortuyn. Welnee, Volkert vertoont zich regelmatig op straat, doet zelfs mee aan marathons en schijnt nog te wonen op zijn oude adres te Harderwijk. Ook Petra zijn vrouw/vriendin schuwt de mensheid niet. Het echtpaar van der Graaf is dus niet bang voor represailles.

Laster, dat is waar Volkert nu woedend om wordt. Hij diende een aanklacht in tegen CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg en oud-VVD-Kamerlid Han ten Broeke vanwege smaad en laster. Natuurlijk Volkert, wat deze politici over je beweren is lasterlijk. Heel goed dat je onmiddellijk tegengas geeft. Een standbeeld, dat heb je verdiend.

Toch is er nog één dingetje dat me dwars zit. Uit een brief die je 2003 aan je vriendin Petra schreef citeer ik: “Mocht ik ooit een verklaring afgeven aan de rechterlijke macht of de media, dan hoeft dat natuurlijk niet de waarheid te zijn. Voor de buitenwereld is de waarheid niet belangrijk. Naar jou toe zal ik wel eerlijk zijn. Ik vind dat jij er recht op hebt.” Fijn Volkert maar dat recht hebben wij namelijk ook. Nog een jaar dan is je straf afgelopen en ben je een vrij man. Mag je praten met de pers. Zeg eens eerlijk wie je opdrachtgever was.

 

Paul Smit
Gastschrijver
– Paul Smit is fotograaf, reclameman, oud-journalist, organisator van concerten en evenementen. Columnist bij voorheen Dichtbij.nl. Woonde en werkte vele jaren in Hilversum.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Tip: abonneer je. Kost niks.

Advertentie

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s