We zijn in een café te Hilversum waar werkelijk, maar dan ook echt werkelijk, iedereen welkom is …
Zelfs Gijs en ik. Ik zit graag op het terras om punten te geven aan het voorbij trekkend schoon. Gijs schuift aan. Ook hij is er niet vies van om als jurylid met duidelijk steekhoudende argumenten te fungeren. Het gaat er wild aan toe. Er fietst een verrassende versnapering voorbij. Korte rok. Een tanktop. Wapperende haren en een schitterend gezicht. Ik grijp direct naar de ‘9’. De uitbater komt met bier. Gijs ziet zijn kans en toont hem de ‘2’. Het terras buldert.

Ik mag graag naar mooie mensen kijken. Onder het genot van een biertje trekt de stoet aan ons voorbij. Punten geven doe ik dan ook graag. Meestal in het hoofd en ik slaak dan een hoog klinkend zuchtje. Ik val op gezichten en de karakters die daar in af te lezen zijn. Het is opvallend hoe tegenwoordig uiterlijk van belang is. Mooie mensen hebben vaak een betere baan, genieten meer aanzien en maken meer kans op succes. Maar niet in alle gevallen zo weet ik als ervaringsdeskundige. Gezien en gezien worden is ook al zo dingetje. Hiervoor kan je nog steeds uitstekend bij Mout terecht. Maar ook de Groest leent zich hier bij uitstek voor. Daar is het prima flaneren geblazen.

Polarisering is wat nu de klok slaat

Nee, dan vroeger. We hadden toen de zogenaamde Kakkers en de Dijkers. Ik was een Dijkertje die in Kakkerland leefde. Het was altijd, in mijn geval, een verbaal fenomeen. Maar toch, het maakte wel degelijk verschil uit of je op de Trompenberg, het Centrum, Oost, Zuid, de Kerkelanden of de Hilversumse Meent woonde. Ook tussen Hilversum, Bussum en Laren was er rivaliteit. Aan stigma geen gebrek. Het had ook niets met uiterlijk te maken. Kleding deed er wel weer toe. Diversiteit had een plek, en dus ook een thuis. Polarisering is wat nu de klok slaat. Meningen worden om de zoveel tijd anders verpakt. Maar punten uitdelen gaat gewoon door. Bewust of onbewust, we doen het allemaal.

Ik ben weer thuis aanbeland. Alleen. Gijs gaat zeer binnenkort verhuizen. Ik ga hem missen. Hilversum zal zonder deze ongenode gast uit Bussum niet meer het zelfde zijn. Ik neem een biertje en mijmer over de dag van morgen. Gelukkig is er vanavond Bob Ross met zijn schilderscursus op tv. Heerlijk rustig. Een nieuwe hobby ligt in het verschiet.

 

 

Remco Roeters
Columnist

 

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Tip: abonneer je. Kost niks.

langsdegreppelsvandegroest.nl

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s