Mijn wekelijks bezoek aan de bibliotheek
is altijd verassend, je weet nooit waarmee je thuis komt.

Deze vrijdag, 5 oktober 2018, heb ik nog een kaartje bemachtigd voor een optreden De heimwee van Slauerhoff van de Hilversumse tango-zangeres Marlous Lazal en haar trio.
Hoewel Marlous niet helemaal een onbekende voor mij is, ben ik vooral benieuwd. Wat verbindt haar met de dichter J.J. Slauerhoff, de man die alleen in zijn gedichten kon wonen?

Die avond ga ik de bibliotheek aan de ’s Gravelandseweg binnen. In het volle licht heb ik nog even de tijd om koffie te drinken en mijn telefoon uit te zetten. Gelukkig kom ik enkele bekenden tegen.
Oeps, we gaan beginnen.
In het intieme theater staat een piano klaar, een contrabas, een bandoneon en een trompet. De muzikanten nemen plaats en even later komt Marlous op: “Deze avond gaat over heimwee en verlangen. Verlangen naar zee, zoals onze dichter Slauerhoff dat zo intens ervoer. En heimwee naar hartstochtelijke landen als Spanje, Portugal en Argentinië. Waar de mensen het grote gebaar nog kennen”.

Twee keer drie kwartier luisteren we naar prachtige liederen afwisselend in het Spaans en Nederlands: tango’s, een fado en zelfs een vrolijke milonga, de voorloper van de tango. Een lust voor het oor, de melancholisch getinte warme klanken van de muziek, met het diepe klagende, bijna huilende geluid van de bandoneon en de hartstochtelijke donkere stem van Marlous. Tussen de nummers door, vertelt ze het levensverhaal van de schrijver/dichter in het begin van de vorige eeuw, over zijn reizen als scheepsarts, zijn liefdes in en voor verre oorden. Zo kom ik er achter dat de tango en de Zuid-Amerikaanse dichtkunst met elkaar verweven zijn.

Jeroen Zijlstra vult het trio van Marlous aan met de trompet en is voor deze gelegenheid ook de stem van Slauerhoff. Onze Hilversumse stadsdichter Mieke van Zonneveld draagt haar ‘gedicht voor de dichter’ voor.
Haar ode aan Slauerhoff eindigt met de woorden:
Je dichtte: nergens vind in vree
Op aarde niet en niet op zee
Maar je metselde dromen van inkt
en woonde daarin.

De gepassioneerde poëet Slauerhoff schreef meeslepende gedichten, die ik denk ik drie keer moet lezen wil je ze beter begrijpen. De bibliotheek is dus de perfecte locatie voor mijn nadere kennismaking met één van Neerlands grootste dichters. Maar waarom Hilversum? Wat had Slauerhoff eigenlijk met Hilversum te maken?

(tekst gaat verder onder foto)

Jan Jacob Slauerhoff – 15.09.1898-05.10.1936

Vlak voor het laatste nummer geeft Marlous haar verassende antwoorden op deze vragen. Hilversum is nu meer een schrijversdorp geworden. Ook snap ik de datum 5 oktober. Verder verklap ik niets.

Deze bijzondere voorstelling, waarin de dichtkunst en de muziek samenkomen, mag niet éénmalig zijn. Het is de aanrader voor cultureel Hilversum.
Applaus!
Wat een bijzondere avond!
Het mooie is dat het volgende week géén verassing gaat worden waarmee ik thuis ga komen: Slauerhoff!

 

Toon de Jongh
Columnist

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s