In de buurtkrant stond een levensgrote foto van de juichende wethouder van sport bij de lokale kaatsvereniging.
Op een grasveld, dat door kaatsers ‘perk’ wordt genoemd.
Ik wist niet dat Hilversum een kaatsclub heeft.
Bij mijn weten is kaatsen typisch Fries.
Nee hoor. Wethouder Floris Voorink mepte met een  ‘opslag’ de bal in het perk, omdat onze kaatsclub ‘Melle Veenstra’ deze maand 100 jaar bestaat.
Overigens heette de vereniging vanaf de oprichting in 1919 ‘Lyts Mar Krigel’ dat klein maar dapper betekent. En Melle Veenstra was een kaatser uit Friesland, die in Hilversum is gaan wonen en de beste opslager was die de vereniging ooit heeft gekend.

De kaatsende wethouder in de krant was ook opmerkelijk, omdat in diezelfde week een bericht verscheen dat de zes Hilversumse wethouders met de burgemeester samen zo’n 44 bijbaantjes hebben. Dus ik dacht direct: “Waar haalt onze Floris de tijd vandaan?”
De krant had na lang zuig- en speurwerk ontdekt dat burgemeester Pieter Broertjes 17 nevenfuncties had. De recordhouder van het college.
Van de wethouders volgt Wimar Jaeger met 13, Arno Scheepers heeft er 5,
Kastje, Voorink, Wolthers en Walters delen de rest. Daarbij genoteerd dat het wethouderschap, het baantje waarvoor ze eigenlijk zijn aangenomen, nog niet eens is meegeteld.
Dat is best een opgave, om al je ballen in de lucht te houden!

Het lijkt er eerder op dat het gewoon vulgaire geilheid is om met je neus in zoveel mogelijk verenigingen en belangenclubs te zitten

Nu strijkt een wethouder in Hilversum per maand 7811 euro op.
En over opslag gesproken, in juli zo’n € 150 erbij, per 1 januari 2020 een nieuwe opslag van zo’n 10 procent. Reken maar uit. (Check)
Begrijp me goed, ik gun het ze van harte en het is allemaal bruto, maar waarom zou je er dan ook nog een reeks bijbaantjes bij doen? Het lijkt er eerder op dat het gewoon vulgaire geilheid is om met je neus in zoveel mogelijk verenigingen en belangenclubs te zitten.
Zoals bekend loopt er nog steeds een onderzoek naar een wethouder die zich verrijkte met een flinke subsidie. En je weet, ‘Wa’t de boaiem fan dy krije wol, krijt de lid op syn noas.’

Enfin, terug naar het Hilversumse kaatsen.
In de spelregels lees ik dat ‘bij het terugslaan van de opslag een perkspeler maar met één hand een slaande beweging mag maken.’  Ik lees het als ‘Een flinke draai om de oren is hier toegestaan’.

 

Willem Davids
Columnist

 

 

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Tip: abonneer je. Kost niks.

Advertentie

Een gedachte over “❡40: Column Willem Davids – Wie Kaatst Moet De Bal Verwachten

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s